Edin Delić zajednički kandidat za načelnika općine Lukavac ispred SDP-a, DF-a i SDU!?

Jučer su u prostorijama Općinskog odbora Socijaldemokratske partije Lukavac, započeti pregovori SDP-a, DF-a i SDU-a oko zajedničkog nastupa na Lokalnim izborima, odnosno zajedničkog kandidata za načelnika.

Nakon ovog sastanka, iz tabora tri stranke koje su prisustvovale sastanku, ističemo da u prvom redu očekujemo da nam se u razgovorima priključi i Naša stranka, ali i sve ostale lijevo orjentisane stranke sa naše opštine. Izjavljeno je nakon sastanka.

edin-delic

Nakon što je objavljena vijest da je Edin Delić zajednički kandidat stranaka SDP, DF i SDU za načelnika općine Lukavac, gospodin Delić je na svom Facebook profilu napisao pismo koje objavljujemo bez korekcija:

Danas je objavljena prva informacija u medijima o razgovorima koji se vode oko potencijalne kandidature za poziciju načelnika općine Lukavac. Objavljeno je da se vode pregovori sa mnom o tome da me kao svog kandidata kandidira nekoliko lijevo orijentiranih stranaka. Zahvaljujem se Sodalive-u za korektnu interpretaciju. Kao što je navedeno u ovom trenutku razgovori se vode između SDP, DF i SDU uz otvorenu opciju da razgovorima pristupe i druge stranke.

Radi se o konceptu koji pripada “lijevoj političkoj orijentaciji”, a imajući u vidu moja ljevičarska ubjeđenja moram priznati da se sa takvim konceptom mogu istinski i identificirati. Zahvaljujem se strankama koje su mi učinile čast, a posebno se radujem da su se opredijelile da u prvi plan stave zajedničku viziju cijele općine Lukavac i suštinske interese građana – pa bez obzira hoću li konačno kandidat biti ja ili neka druga osoba.

Zahvaljujem se i svim koji su na bilo koji način od jutros izrazili svoju podršku. Meni to mnogo znači i još više me obavezuje. Razgovori o konačnom kandidiranju još nisu okončani, a kako je navedeno i u samom tekstu koji je objavio Sodalive, te do konačne i formalne kandidature ne mogu ništa posebno konkretno kazati.

Mislim da je ovaj vid koncentracije pozitivnih energija i saradnje dobar obrazac, pa čak i ako se delegira neki drugi kandidat, te da bez zajedničkog djelovanja onih koji žele suštinske i temeljite društvene promjene ništa značajnije se neće promijeniti. Lukavac i okolina čine sredinu sa izrazitim problemima, ali takođe i prostor sa velikim razvojnim šansama.

Do konačne formalizacije kandidature neću se više oglašavati na ovu temu, a ukoliko dođe do formalnog kandidiranja kreirat ću posebnu FB stranicu na kojoj će se plasirati “političke teme” u želji da poštedim veliki broj prijatelja koji nemaju interese za izbore u općini Lukavac. Naravno bit ćete obaviješteni o pokretanju takve stranice i to će biti posljednja objava o jesenjim izborima na mom privatnom profilu.

Srdačno i hvala,

Edin Delić

(www.sodalive.ba)

x

Check Also

Saopštenje OO SDP BiH Lukavac

  Nakon saopštenja koje se ovih dana moglo pročitati na društvenim mrežama, ...