Tabaković Almerisa učestovala u edukaciji za mlade kandidate za Lokalne izborima

S obzirom na to da su poznate liste za Općinska/Gradska vijeća i kandidati/kinje za načelnike/gradonačelnike, prilika da građani izaberu promjene nudi se u oktobru. Svoju priliku traže i mladi. Jedina partija/stranka koja nudi šansu za mlade je Socijaldemoktraska partija Bosne i Hercegovine sa 40% mladih na svim listama za Općinska/Gradska vijeća. Da SDP BiH mlade ne postavlja na liste deklerativno dokazuje i nedavno održana edukacija u cilju pripreme mladih za lokalne izbore.

Edukacija je održana od 22 do 24 jula na Jahorini za mlade kandidate/kinje koji su prvi put u izbornom procesu. Predavači na edukaciji su bili iz FMS-a (Foundation Max van der Stoel) iz Holandije u saradnji sa Asocijacijom za građanske inicijative. Na ovoj edukaciji predstavnica Lukavaca je bila Almerisa Tabaković, aktivistica Foruma mladih OO SDP BiH Lukavac i kandidatkinja za Općinsko vijeće.

Almerisa je usvojila određena znanja u vezi lokalnih izbora što je i cilj edukacije, da se mladi što bolje pripreme za lokalne izbore kako bi uspjeli provesti projekat #PodmladimoPolitiku. Sadržaj treninga je obuhvatao: SWOT analizu, osnivanje kampanje, online kampanju, centralnu poruku, volonterski rad i druge važne stavke u cjelokupnoj kampanji. Prisutni su bili u prilici da pogledaju i klipove od raznih izbornih kampanja kako bi uočili greške ali i primijetili pozitivne stvari koje će moći iskoristiti u svojoj kampanji. Tabaković Almerisa ističe da je unaprijedila svoje vještine u javnom govoru kroz predstavljanje izazova i problema Općine Lukavac na edukaciji. Neki od problema su loše organizovan rad zdravstvenih ustanova u našoj Općini, ogromna nezaposlenost mladih ali i zaostalo obrazovanje u poređenju sa potrebama tržišta. Kako individualno tako i grupnim radom, učesnici su predstavljali rješenja probleme u svojim općinama.

Tabaković Almerisa poručila mladima da se aktivno uključe u politiku i da ne dopuste da drugi odlučuju o njihovoj sudbini. Almerisa poručuje mladima koji žele priliku da pokažu šta znaju da je jedina opcija da se priključe Socijaldemokratskoj partiji BiH i Forumu mladih SDP BiH.

#PodmladimoPolitiku

 

Služba za odnose s javnošću
OO SDP BiH Lukavac

x

Check Also

Saopštenje OO SDP BiH Lukavac

  Nakon saopštenja koje se ovih dana moglo pročitati na društvenim mrežama, ...