Forum mladih: Saopćenje za javnost povodom Međunarodnog dana mladih

Današnji datum se u cijelom svijetu obilježava kao Međunarodni dan mladih, obzirom na preporuku Svjetske konferencije ministara zaduženih za mlade koju je Generalna skupština UN prihvatila 1999. godine.

Mladi širom Bosne i Hercegovine umjesto aktivne uloge u društvu sve više postaju pasivni posmatrači sopstvenih sudbina, bez ikakvih mogućnosti da učestvuju u donošenju odluka koje treba da trasiraju njihovu budućnost.

Mladi se danas u ekonomsko osiromašenoj državi, kakva je Bosna i Hercegovina, suočavaju sa mnoštvom problema, od kojih su neefikasno obrazovanje i nedostatak posla najveći. Kao rezultat svih problema koji muče mlade, veliki broja mladih emigrira u ekonomski stabilnije države u potrazi za boljim uslovima života.

Forum mladih OO SDP BiH Lukavac je ovaj dan obilježio sa cjelodnevnom akcijom. Kao jedan od problema koji muče mlade sportiste i rekreativce u Lukavcu je nedostatak bazena. Posjetili smo naš bazen i vidjeli zapuštenu „betonsku džunglu“ koja je nekada bila biser Lukavca. Vođeni ovim problemom predali smo građansko pitanje nadležnim službama kako bi dobili na uvid dokumentaciju o privatizaciji olimpijskog bazena u Lukavcu.Untitled-2

Na info pultu smo razgovarali sa građanima i dijelili brošure u kojima opisujemo najveće probleme mladih u Bosni i Hercegovini s akcentom na Općinu Lukavac. Poražavajuća činjenica je da obrazovni sistem nije usklađen sa tržištem rada i da postoje kadrovi kojima je tržište prezasićeno ali da vlast ništa ne poduzima po tom pitanju. Činjenica koji najviše zabrinjava govori da je na Općini Lukavac nezaposleno 10.166 osoba od čega je 4.595 mladih ili 45%. Problemi se nadovezuju se kao domino efekat. Između ostalog zbog ovih problema mladi veoma kasno sklapaju porodice što utiče na negativan trent nataliteta. Pojedini mladih kao rješenje svih muka vide u emigraciji u ekonomski stabilnije zemlje. Mi smo ponudili četiri (4) brza i efikasna rješenja za neke od problema, što bi vodilo ka daljnjem rješavanju dugogodišnjih problema.

13920346_1764085537210239_6637792460640555988_o

Da li će vlast poslušati mlade koji nude neka rješenja za probleme mladih ili će se još jednom oglušiti ?!

Da ne zaboravimo… Generacijo, sretan Vam međunarodni dan mladih.

Forum mladih OO SDP BiH Lukavac

x

Check Also

Saopštenje OO SDP BiH Lukavac

  Nakon saopštenja koje se ovih dana moglo pročitati na društvenim mrežama, ...