Edin Delić (kandidat za načelnika): Programske osnove

Edin Delić,  kandidat za načelnika ispred SDP BiH, DF BiH i SDU BiH na zvaničnoj Facebook stranici predočio je javnosti Programske osnove kao temelj njegove kampanje. U  nastavku pročitajte tekst koji prenosimo bez izmjena.

Na predstojećim izborima kandidat sam za načelnika opštine ispred tri najjače stranke lijeve orijentacije: Demokratske fronte, Socijaldemokratske partije i Socijal-demokratske unije, a da pri tome nisam član niti jedne stranke. Ujedinjenje i okupljanje u kome smo uspjeli rezultat je našeg prepoznavanja ozbiljnosti stanja u Lukavcu i spremnosti da načinimo zdrave kompromise i ustupke u korist građana. Naša pobjeda na lokalnim izborima 2016. godine je izvjesna i očekivana. Osim rezultata anketa koje su provedene o našoj pobjedi i vjeri u promjene govori entuzijazam stanovništva, kako grada Lukavca tako i naselja na opštini.

Borit ćemo se uporno i istrajno za održivi razvoj na principu očuvanja postojećih i otvaranja novih radnih mjesta uz poboljšanje neodrživog stanja okoline: takav razvoj je u ovom trenutki jedini mogući zazvoj za našu sredinu. Ustrojit ćemo zakonit i transparentan rad opštinske administracije uz potpunu i temeljitu eliminaciju svih oblika korupcije: počev od zapošljavanja, pa do trošenja javnih sredstava i drugih oblika koruptivne diskriminacije. Intenzivno ćemo provoditi mjere „pitka voda za sve“, jer danas tek nekoliko lukavačkih naselja nemaju problem sa pitkom vodom. Pokrenut ćemo ofanzivu na svim frontovima za revitalizaciju jezera Modrac kao ključne okosnice ekonomskog razvoja opštine. Razvijat ćemo podršku za poljoprivrednu proizvodnju na farmama i individualno u smislu stručne podrške, planiranja, prikupljanja, prerade i plasmana proizvoda.

Otvorit ćemo opštinu Lukavac prema Srebreniku (na pravcu Huskići – Mramor i preko Ratiša), saobraćajno povezati Puračić sa Bikodžama i Prokosovićima, uraditi glavni izlaz iz grada sa raskrsnmicom u Bistarcu. Radit ćemo na prikupljanju i zbrinjavanu otpada, kao i izgradnji kolektora i pročistača otpadnih voda kako Lukavac ne bi ostao jedinstvena sredina u kojoj se danas niti jedan litar fekalija ili kilogram otpada ne zbrinjavaju ekološki. Sanirat ćemo ključna postojeća klizišta, podići nivo zaštite plavnih područja i raditi na konačnom uređenju korita rijeke Jale do njenog ušća. Revitalizirat ćemo podršku kulturnim, sportskim i umjetničkim aktivnostima koje okupljaju veći broj mladih i doprinose poboljšanju kvaliteta života građana. Obnovit ćemo domove kulture, kako u Lukavcu tako i u naseljima, opremiti ih potrebnom podrškom za aktivnosti mladih i vratiti društveni život u naše sredine. Humano ćemo pristupiti rješavanju problema pasa lutalica, ali i ostalih životinja, temeljitom registracijom, čipovanjem i u prvom redu odgovornošću vlasnika životinja. Estetski ćemo urediti središta Lukavca i naseljenih mjesta.

Temeljito ćemo primijeniti sistem zdravstvene zaštite, tako da je ljekarska pomoć dostupna svim građanima u područnim ambulantama najmanje jednom u sedmici, da se pregledi u Domu zdravlja odvijaju u dvije smjene. Odmah ćemo poduzeti mjere da umjesto današnjeg stanja u kome samo jedno sanitetsko vozilo opslužuje preko 300 km2 naše najveće opštine na TK u Domu proradi minimalan broj saniteta po standardima. Posebno ćemo voditi računa da proširimo podršku u zdravstvenoj zaštiti djeci sa posebnim potrebama i njihovim roditeljima, te starim i iznemoglim licima. Radit ćemo na sistemskom rješavanju pozicije i razvoja centra za podršku djeci po konceptu organizacije „Mali svijet“, a na području opštine ćemo razviti reprenzetativni rezidencijalni objekat za podršku starim i iznemoglim licima.

Na mapi bh. opština Lukavac se izdvaja po nekoliko značajnih obilježja. Mi smo danas svjetska crna ekološka tačka, cijelu deceniju zaostajemo u razvoju infrastrukture i osiguranju vitalnih potreba građana, ali to je takođe opština sa najvećim prilikama za brzi razvoj. Zapuštenost grada i seoskih naselja nije samo rezultat neznanja, već svjesnog vođenja rođačko-stranačko-ortačke politike bazirane na koruptivnom djelovanju i primitivnim oblicima podrške podobnim i odmazde nad onim koji se nisu priklonili jednoumlju.

Danas se u Lukavcu na izborima natječe jak i odlučan tim onih koji se nisu priklonili jednoumlju, već su formirali koaliciju demokratskih, socijalno osjetljivih, humanih i odgovornih pojedinaca i stranaka odlučnu da ima samo jednu misiju: bolji život građana u Lukavcu. Naša opština može i mora mnogo bolje i brzo prodisati, proraditi i proljepšati se.

(Edin Delić)

x

Check Also

Općinskim vijećnicima uručeni certifikati

U prostorijama PU Lukavac, novoizabranim vijećnicima uručeni su certifikati i obrasci koje ...