Društvo “Josip Broz Tito” Lukavac pružilo podršku Denisu Bećiroviću

Društvo “Josip Broz Tito” Lukavac okuplja poštovaoce lika i djela Josipa Broza Tita. Društvo JBT je uzelo u obzir svu kompleksnu problematiku u bh. društvu i odlučilo je pružiti podršku dr. Denisu Bećiroviću kao kandidatu za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

U pismu koje je uputio predsjednik Društva “Josip Broz Tito” Lukavac, Muftić Lukavac stoji:

“Poštovani  gospodine  Bećiroviću,

Predsjedništvo društva “Josip Broz Tito” Lukavac, na sastanku održanom 12. juna 2018. god. imajući u vidu veoma kompleksnu problematiku u bosanskohercegovačkom društvu i državi BiH, zauzelo je jednoglasan stav da podrži Vašu kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz korpusa bošnjačkog naroda. Taj stav proizilazi iz naše zabrinutosti za stanje i budućnost BiH koja se nemilice parceliše i pokušava negirati i podijeliti kao država koja, navodno, nema svoje državne korijene, niti bilo kakvu perspektivu. Takve rušilačke tendencije se više ne mogu i ne smiju tolerirati, s obzirom da je svima jasna poznata historija države koja ima svoju hiljadugodišnju tradiciju.

Dakle, BiH je historijska posebnost Unicom Evrope u kojoj stoljećima egzistira vjersko i etničko zajedništvo. Ona je, pojednostavljeno rečeno, uzor i uzdanica multietničke države, a to je dileme nema, budućnost i garant života i opstanka ljudskog života uopće.

Državnost BiH nakon 480 godina osmanske osvajačke i austrougarske okupacijske vlasti, je obnovljena prije 75 god. u Mrkonjić Gradu a njene avnojske granice potvrđene su i Dejtonskim mirovnim sporazumom. Međunarodna zajednica, u najširem smislu te riječi dala je legitimitet i priznala suverenitet i neovisnost naše države.

I danas, nakon 23 god. od Dejtona, živio u vremenu u kojem pojedinci i pojedine društvene grupacije/stranke ne priznaju državu koju i dalje žele da vode i profitiraju na podjelama, izazivanju straha i neizvjesnosti kod velikog broja građana BiH, koji sa zebnjom iščekuju naredne oktobarske/opće izbore, strahujući da će se nastaviti sa praksom podjela i negiranja države u kojoj živimo, ukoliko na čelo  dođu ljudi koji stimuliraju neofašističke, a negiraju antifašističke vrijednosti.

Zbog toga nas raduje, gospodine Bećiroviću, Vaš pristanak i kandidatura za člana Predsjedništva, jer ste, u Vašoj dosadašnjoj praksi kao poslanik u Skupštini BiH pokazali ogromno znaje i antifašističku svijest u borbi protiv negatora vlastite države, protiv kriminala, korupcije i svih negativnih pojava i praksi. Također nas raduje što se među kandidatima nalaze i drugi koji se patriotski odnose naspram BiH, države u kojoj žive i rade. Međutim Vaš doprinos je ipak, najveći, tako da nam na čelo države dolazite u pravi čas. Sve ovo kažemo jer ne smijemo biti indolentni prema svirepoj bosanskohercegovačkoj zbilji, iako smo vanstranačka organizacija.

Na kraju, uspjeh i izbor za člana Predsjedništva, uz snažnu podršku članova i brojnih simpatizera, želi Vam Društvo “Josip Broz Tito” Lukavac.”, navodi se u pismu koje potpisuje predsjednik Društva “Josip Broz Tito” Lukavac, Edhem Muftić.

x

Check Also

Saopštenje OO SDP BiH Lukavac

  Nakon saopštenja koje se ovih dana moglo pročitati na društvenim mrežama, ...