Delić uputio zahtjev za vanrednu sjednicu OV zbog nelegalnog rukovodstva Doma zdravlja Lukavac

Općinsko vijeće Lukavac je prošle godine NEZAKONITO smjenilo Upravni odbor Doma zdravlja i postavilo “privremeni Upravni odbor” koji je suprotno odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti u više navrata imenovao “VD direktora” doktora Mirsada Jarakovića.

Tokom vladavine doktora Jarakovića realiziran je niz “prljavih poslova” (citat iz izjave jednog od odgovornih rukovodioca iz tog perioda), među kojim se posebno izdvaja nezakonito zapošljavanje. Rukovodioci Doma zdravlja su privođeni na saslušanja u policiju, a u toku je nekoliko istraga protiv odgovornih lica.

Izašla je na teren i nadlezna federalna Inspekcija i dala jasnu ocjenu da je uprava Doma zdravlja nezakonita.

U međuvremenu je i Općinski sud Lukavac donio prvostepenu presudu kojom se poništava nezakonita smjena Upravnog odbora Doma zdravlja, ali je postupajući pravobranilac samovoljno i politički motiviran ulozio zalbu kako bi produzio agoniju.

Cijelo ovo vrijeme trazio sam i trazim vanrednu sjednicu Općinskog vijeća sa zahtjevom da se postupi po nalazu Inspekcije i po zakonu. Većina koju još uvijek kontroliše SDA u Općinskom vijeću odbijala je staviti tačkuna dnevni red.

Agonija traje još uvijek. Prošle sedmice smo imali sastanak u Ministarstvu zdravstva TK.

Posljednjih nekoliko mjeseci nemamo ni nezakonitu upravu u Domu zdravlja. Došli smo do kraja!

Zavod zdravstvenog osiguranja i resorno Ministarstvo su odgovorni za kontrolu zakonitosti poslovanja JU DZ Lukavac i poslali su danas dopis sa jasnim stavovima.

Dakle nema više mogućnosti finansiranja Doma zdravlja na način kako je to bilo. Resorno Ministarstvo takođe insitira da se poštuje Zakon, a on kaze da Dom zdravlja ima legalni Upravni odbor koga su drsko, samovoljno i bez pravnog osnova smjenili u Općinskom vijeću Lukavac.

Za ovo su odgovorni vijećnici koji su svojim “uzdrzanim stavom” ili glasanjem protiv zakona doveli Dom zdravlja i Lukavacu sadašnje stanje. Sjetimo se samo kako je jedan od vijećnika doktora zaposlenih u DZ javno za govornicom kazao kako će “glasati protiv zakona”. Upravo tokom diskusije o smjeni legalno izabranog UO.

Danas ću uputiti zahtjev za hitnu sjednicu Općinskog vijeća i očekujem da se političke blokade ne realizuju na račun zdravlja gradjana.

Pozivam sve da se “ohlade glave” i da se prihvati nuznost postupanja po zakonu i dogovora u rješavanju ovog akutnog problema.

Edin Delić, načelnik općine Lukavac

x

Check Also

Saopštenje OO SDP BiH Lukavac

  Nakon saopštenja koje se ovih dana moglo pročitati na društvenim mrežama, ...