Saopštenje OO SDP BiH Lukavac

Nakon saopštenja koje se ovih dana moglo pročitati na društvenim mrežama, upućeno od još neformirane stranke, kojoj je osnovni cilj a vjerovatno će biti i programska orijentacija blaćenje SDPa, ne možemo a da ne reagujemo i iznesemo par činjenica.

• Nova politička stranka u pokušaju, iako još nije registrovana kao takva našla je za shodno da dijeli lekcije iz socijaldemokratije SDPu, koji postoji više od jednog vijeka, što već u startu upućuje na politički amaterizam onih koji je predstavljaju.
  • Najava osnivanja nove AD HOC stranke koja će služiti samo pojedincima, a nekima i biti samo još jedna u nizu, nije i ne može biti garant opstojnosti socijaldemokratske ideje u BiH. Stvaranje ovakvih frakcija ima za cilj samo usitnjavanje političke scene i pokušaj slabljenja progresivnih političkih snaga, dobro osmišljen u nacionalističkim krugovima kako bi stanje u BiH zadržalo status quo.
  • Agresivnost i otvorena netrpeljivost prema SDPu u posljednjih par mjeseci dovoljno govori o njihovoj nemoći, slaboj procjeni i odsustvu ideje. Za SDP, to je samo INTERESNA GRUPACIJA koja se temelji i hvali mandatima osvojenima na SDPovim listama te kao takva nema budućnost na političkoj sceni BiH.
  • U začetku svog „političkog djelovanja“ interesna grupacija pokazuje svoju neprincipijelnost i nevjerodostojnost, uzimanjem zvaničnog loga Socijaldemokrata Danske za svoj, što dovoljno govori o ozbiljnosti ovakvih instant stranaka. Također, pojedincima kao i autoru pomenutog saopštenja nikako nisu strani ni Kuko ni Fahro kako ih voli nazivati, posebno kad su lični interesi u pitanju.
  • S obzirom da su novi „spasioci socijaldemokratije“ jedini koji mogu prepoznati skandalozne poteze i kriminal drugih, pozivamo ih da ispitaju skandale svojih osnivača, prije nego to urade tužilaštva i sudovi.
  • SDP nikad neće osporavati volju svojih članova da napuste partiju svojom voljom, ali će se snažno boriti protiv svakog vida zastrašivanja članstva, prijetnji, ucjena, zloupotrebe položaja kao i uznemiravnja građana.

Naša borba će se nastaviti na principima istine, socijalne jednakosti i poštivanja ljudskih prava a nikako na mržnji, širenju laži i ucjenama.