Izbori u SDP BiH: 1 član = 1 glas

Slobodna, demokratska i pravna država, je ona u kojoj se poštuju prava svih njenih građana. U njoj svaka žena i svaki muškarac imaju jednaku mogućnost biranja i učešća u vlasti. Svi se rađaju jednaki i ostaju jednakopravni cijelog života, jer ta država pripada njima.

Da bismo našu domovinu učinili istinski demokratskom, nije dovoljno samo imati izbore na kojima će narod birati između različitih stranaka. Mi, u Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine, smatramo da je za dobrobit naše zemlje neophodno demokratizirati i unutarpartijske procese. To je naredni, nužni, korak do države po volji građana.

Odlukom posljednjeg Kongresa upravo mi, socijaldemokrati, napravili smo pionirski iskorak, te prvi u Bosni i Hercegovini uveli demokratske principe u izbor rukovodstva partije na svim nivoima, i to prema principu “JEDAN ČLAN – JEDAN GLAS”.

To znači da svaki član SDP-a direktno bira predsjednika ili predsjednicu osnovne, općinske/gradske, kantonalne/regionalne organizacije, kao i predsjednika ili predsjednicu Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

Prvi izbori po principu “Jedan član – jedan glas” održali su se u maju 2015. godine, kada su svi punopravni članovi birali predsjednike općinskih/gradskih i kantonalnih/regionalnih organizacija, a u septembru 2015. godine održani su izbori za predsjednika cjelokupnog SDP-a. Na ovim izborima između pet prijavljenih kandidata pobijedio je Nermin Nikšić sa 12 883 glasa, čime je započeo njegov prvi četverogodišnji mandat na čelu partije.

Općinska organizacija je održala unutarstranačke izbore po sistemu “jedan član = jedan glas” do sada dva puta. Prvi put 2015. godine kada je za Predsjednika OO SDP BiH Lukavac izabran Čufer Zlatan. Drugi put unutarstranački izbori po sistemu “jedan član = jedan glas” održani su 14. maja 2017. godine kada je voljom članova i članica OO SDP BiH Lukavac za Predsjednika izabran Delić Edin.

Budite i Vi dio partije u kojoj su svaki član i članica jednaki, isto vrijede i imaju ista prava. Naš proces demokratizacije nije stao na pitanju izbora rukovodstva, SDP prolazi kroz uzbudljivo razdoblje izgradnje unutarpartijskih procedura po volji svih članova. Standard “Jedan član – jedan glas” sada uvodimo u procese kandidatura, upravljanja strankom i donošenja svih važnih stranačkih odluka.

Iskoristite ovu priliku, učlanite se i postanite dio partije jednakih članova, jednakih prava i jedankih prilika za sve. Postanite dio porodice socijaldemokrata i dajte svoj doprinos u borbi za slobodu, jednakost i solidarnost.

Izgradimo zajedno bolji SDP, za bolju, pravedniju i slobodniju Bosnu i Hercegovinu.