Da li se i SBB stidi Amira Sejdinovića?

Saopćenje za javnost: Da li se i SBB stidi Amira Sejdinovića?

Par dana pred izbore održan je zapažen skup SBB-a u Dobošnici kome je prisustovao respektabilan broj građana. Pada u oči činjenica da se na ovom važnom skupu nije pojavio zajednički kandidat SBB/SDA za načelnika gospodin Amir Sejdinović. Treba imati u vidu da je Dobošnica važna u profilu obje stranke vladajuće koalicije jer ključni kadrovi, pa i sam gospodin Amir Sejdinović, dolaze upravo iz Dobošnice ili okolnih mjesnih zajednica.

Nije nam poznat razlog ove zanimljive apsitencije kandidata Amira Sejdinovića, ali nije teško niti pretpostaviti sve mogućnosti. Prva bi bila da je gospodin bio zauzet, odnosno da je imao druga izborna zanimanja. To bi bilo veoma grubo prema koalicionom partneru i značilo bi opstrukciju njihove kampanje u mjestu koje je esencijalno za obje stranke. Posebno je teško prihvatiti zauzetost kao izgovor ako znamo da kandidat Amir Sejdinović izbjegava i odbija pojavljuvanje u javnosti.

Drugi mogući i najvjerovatniji razlog je da SBB nije htio imati gospodina Amira Sejdinovića na svom predizbornom skupu u mjestu u kome očekuje značajnu podršku. Ovaj drugi razlog dovodi nas do najzanimljivijeg dijela interpretacije razloga izostanka. Stranka SBB se stidi u vlastitom dvorištu kandidata Amira Sejdinovića koji je nametnut dekretima prisilne koalicije skrojene negdje u Sarajevu.

Raduje nas da je SBB svjesna pogubnosti kandidiranja i vrlo male vjerovatnoće da bi kandidat Amir Sejdinović mogao biti izabran. Svjesni su da onaj ko čita pred kamerama u debatama i ko odbija pružiti svoje odgovore zainteresiranoj javnosti može i njima samo nanijeti štetu.

Očigledno je da se od gubitnika ograđuju polako svi – pa i njihov glavni, jedini i očigledno prisilni koalicioni partner SBB. Od ranije su se već sve političke stranke, nezavisne liste i nezavisni kandidati odrekli bilo kakve mogućnosti koaliranja sa SDA, pa je očigledno da će naredne četiri godine infrastruktura i “glasačka mašina” Stranke demokratske akcije biti parkirana na klupi za rezervne igrače.

Služba za odnose sa javnošću
OO SDP BiH Lukavac

x

Check Also

Saopštenje OO SDP BiH Lukavac

  Nakon saopštenja koje se ovih dana moglo pročitati na društvenim mrežama, ...