Općina u oba slučaja odradila svoj dio posla

Nakon objavljenog članka sa nazivom “VAŠ STAV: “Hvala načelniku Edinu Deliću na obnovi škole u MZ Hrvati!” na portalu SodaLive određen broj građana je nas kontaktirao da provjeri optužbe na račun načelnika općine Lukavac, Edina Delića.

Kontaktirali smo načelnika Delića ali i nadležnu službu koja je sprovodila postupak Javnih nabavki. Konstantovano je da je planirani materijal za obnovu osnovne škole u Hrvatima odobren isti dan kada i za Osnovnu školu Kruševica. Projekat u OŠ Kruševica je završen i školarci su krenuli u drugom polugodištu u obnovljenu školu. Očito nije problem u načelniku ni administraciji općine jer kriteriji su isti za sve podnosioce aplikacije na Javni poziv za dodjelu građavinskog materijala. U nastavku fotografije kao dokazi o završenom renoviranju OŠ Kruševica.

Zašto podnosioci zahtjeva Vijeće Mjesne zajednice Hrvati i Vijeće roditelja OŠ Hrvati, nisu preuzeli materijal i pristupili realizaciji sa sigurnošću ne možemo reći. Iako smatramo da je ovo još jedan politički udarac ispod pojasa u režiji SDA Lukavac, preko Vijeća MZ Hrvati, u kojem je cilj da se diskredituje Edin Delić, načelnik općine Lukavac.

 

Služba za odnose s javnošću
OO SDP BiH Lukavac

 

Javno je objavljen tekst Mjesne zajednice Hrvati  na Facebook stranici, koji prenosimo u izvornom obliku:

 

Danas se u očigledno plaćeničkom mediju sa naše opštine pojavilo nepotpisano tzv pismo čitaoca u kojem je spomenuta naša mjesna zajednica.

U tom pismu se i naša mjesna zajednica pokušava uvući u međustranačke aktivnosti u kojima manipulatori koji preko 20 godina upravljaju našom mjesnom zajednicom i gradom iznose ponovo niz neistina.
Vjerovatno su mnogi već pročitali to , da ne ponovljamo nego da iznesemo činjenice koje će nadamo se mnogi koji su uključeni u sve ovo potvrditi .
Početkom decembra 2017 godine roditelji djece koja idu u školu u Hrvatima pokrenuli su akciju kojom je planirana sanacija školskih prostorija i uvođenje grijanja u prostorije koje koristi škola .
Održan je sastanak roditelja , predstavnika škole i predsjednika MZ Hrvati na kojem su se dogovorile neke početne aktivnosti i utvrdili ciljevi koji bi trebali biti ispunjeni da se škola dovede u normalno stanje .
Tu je dogovoreno da se dio sredstava prikupi od samih mještana koji su voljni pomoći a ostalo da se ode do načelnika da se vidi šta se može uraditi na tom planu od strane opštine.

Ovom prilikom da se zahvalimo roditeljima koji su nekoliko dana sakupljali novac po našoj MZ , kao i svim mještanima koji su učestvovali u akciji.
Načelnik opštine je ubrzo primio predstavnike vijeća roditelja i škole i obećao pomoć . Tako je i bilo . Odobreno je preko 20 000 KM koje je mjesna zajednica bila dužna u materijalu ( plastična stolarija za prostorije škole , stiropor i ostalo za fasadu ….) preuzeti i ugraditi na prostorije škole.

Znači , sredstva su u rekordnom roku odobrena , možda čak i jedna od najvećih na našoj opštini ali MZ nije na vrijeme preuzela to jer nekom je u intereu da se ništa ne radi kao i predhodnih 20 godina . Samim ne usvajanjem budžeta od strane OV Lukavac ta sredstva su mozda blokirana, do usvajanja budžeta .

PREKO DVADESET HILJADA KONVERTIBILNIH MARAKA JE MOZDA BLOKIRANO ISKLJUČIVO ZBOG NERADA VIJEĆA MJESNE ZAJEDNICE KOJI SU PREDALI ZAHTJEV I OBAVEZALI SE DA ĆE SREDSTVA U MATERIJALU PREUZETI I UGRADITI !!!

I umjesto da sada imamo obnovljenu školu, da djeca u normalnim uslovima pohađaju nastavu , sve što je urađeno je kupovina dvije nove peći na loženje u učionicama od prikupljenih sredstava mještna naše MZ .
Na navedenom portalu načelnik opštine je proglašen krivim za to što škola nije renovirana ???
Možda bi neki da vide načelnika na skeli da nabacuje fasadu ???
Samo bi još to trebao uraditi , a oni koji su dužni da se bore za ovu mjesnu zajednicu 20 godina NISU I NIŠTA NE RADE !!!
Navedene informacije o dodjeli sredstava i o tome ko je predao zahtjev i obavezao se sa da ta sredstva preuzme i ugradi lako se mogu provjeriti u našoj opštini.

Nadamo se da će mještani naše mjesne zajednice konačno otvoriti oči i vidjeti koliko toga u proteklih 20 i više godina NIJE urađeno, da je naša mjesna zajednica ne brigom vijeća MZ i ljudi koji su godinama birani da vode ovu mjesnu zajednicu UNIŠTENA .
Mnogi stariji pamte ovu mjesnu zajednicu koja je bila primjer u svemu : imali smo jak i dobar FK Polet, Kulturno umjetničko društvo , Šahovski klub, niz manifestacija kojim se naša mjesna zajednica ponosila , dok sad IZBORI su glavna atrakcija u ovoj nekada jakoj MZ.

Nadamo se da će narod konačno progledati i ne prodavati se za izborne paketiće !!!

Mjesna zajednica Hrvati

x

Check Also

Saopštenje OO SDP BiH Lukavac

  Nakon saopštenja koje se ovih dana moglo pročitati na društvenim mrežama, ...