Konstituisana Skupština TK, SDP, DF, SBB, SBiH i Naša stranka idu u formiranje većine u Skupštini TK

Polaganjem zakletve 35 izabranih poslanika u Skupštini Tuzlanskog kantona (TK) danas je konstituirano ovo zakonodavno tijelo.

Najviše poslanika u novom sazivu ima Socijademokratska partija (SDP), njih deset, a druga po snazi je Stranka demokratske akcije (SDA) s devet.

Po broju poslanika slijede Pokret demokratske akcije (PDA) sa sedam, Demokratska fronta (DF) s tri, a po dva poslanika imaju Savez za bolju budućnost (SBB), Naša stranka i Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

Neposredno pred početak sjednice SDP, DF, Naša stranka, SBB i SBiH su potpisali okvirni sporazum o principima djelovanja nedavno formiranog građanskog bloka u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH.

“Ovih pet političkih subjekata ide u formiranje većine u Skupštini TK, što implicira da će ova većina i formirati Vladu TK. Ovaj okvirni sporazum ćemo razraditi te uz uzajamnu saradnju napraviti plan rada po principu načela koja smo iznosili u predizbornoj kampanji, a sve s ciljem pravljenja bolje, efikasnije i pravednije vlasti u TK”, rekao je predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a TK Enver Bijedić koji očekuje potpisivanje i zvaničnog koalicionog sporazuma.

x

Check Also

Saopštenje OO SDP BiH Lukavac

  Nakon saopštenja koje se ovih dana moglo pročitati na društvenim mrežama, ...